2010-07-09

Träffa Alfred Nobel!

Igår fick mamma en utflykt i present av syrran och mig. Vi gjorde så förra året också, mamma tycker inte hon behöver så mycket presenter eftersom hon har det mesta hon behöver! Det är väldigt roligt att åka på utflykt tillsammans, vi skrattar och pratar en hel del. I går hamnade vi i Karlskoga, där vi besökte Nobelmuseet. Helt klart värt ett besök!

Om inte Nobels tre ryska hästar, Doragoj, Vickas och Sarvanet, hade stått i stallet vid Nobels herrgård i Karlskoga när Nobel dog, så hade det inte funnit något Nobelpris. Fransmännen ville bestämma över hans testamente eftersom han hade ett hus i Frankrike också (och då hade troligtvis hans släkt ärvt pengarna), men eftersom en mans hus är där hans hästar står (enligt dåvarande fransk lag) så bedömdes han bo i Sverige, testamentet följdes och så småningom kunde man börja dela ut Nobelpriset! Testamentet är för övrigt 3½ sida långt och handskrivet på svenska. Jag kunde inte låta bli att ta en bild på det!


Det är inte alla som har skakst hand med Alfred Nobel. Närmare ett Nobelpris än så kommer jag nog aldrig...


Efter besöket på museet köpte vi sommartallrikar med mycket gott på. Vi satte oss vid ett bord vid Möcklens strand och åt en massa godsaker, kyckling med pesto, skagenröra, lax mm. Gott!



Utflykten blev mycket intressant, trevlig och rolig. Egentligen hade det nog inte spelat någon roll vart vi hade åkt, vi har så roligt bara vi är tillsammans!

Dagens citat:
Många lysande tvåor
har skuggats av ettor.

2 kommentarer:

  1. Ser att du hunnit läsa båda böckerna. Vad tyckte du? Kan jag övertala dig att läsa fler böcker om Stephanie Plum? I så fall är det bara att dyka upp och hämta fler. /Åsa

    SvaraRadera
  2. Babbeldrottningen var ju härlig, lättslukad sommarlitteratur, tvåan är på väg från adlibris. Lånar gärna fler Plum, kommer ner. Är ni hemma i helgen?

    SvaraRadera