2011-11-28

Carols, kakor och damm

I söndags sjöng E-kören Christmas Carols på julmarknaden här i samhället! Barnen träffade tomten och fick paket.


Idag kom kläderna jag beställt åt barnen till deras luciafiranden i förskolan/skolan. Elvira ville vara tomte och Oskar pepparkaka!


Allt spackeldamm pajade vår dammsugare så i helgen köpte en lycklig Håkan en ny! Den är väldigt bra säger han. Jag har naturligtvis inte fått röra den...

2011-11-26

Det går framåt!

Idag har jag tapetserat väggarna i trappan!


Det ska sitta en list mellan den mörkgrå och den ljusgrå tapeten.


Håkan har huggit adventsgran, städat och gjort adventsfint!



Barnen var med Håkan och högg gran. Sedan var de med Lovisa till stallet och red. De följde med Lovisa hem och åt mängder med plättar, man blir tydligen hungrig av att rida =)

2011-11-25

Liten lägesrapport

Vår planering fungerade inte helt, men nu är vi ikapp! Imorgon blir det tapetsering. Kanske. Om det går. Jag har tapetserat ett rum på egen hand tidigare, och hjälpt syrran ett par gånger, men det här är lite mer... Jag hoppas på att kunna återkomma i morgon med bilder på en färdigtapetserad hall och trappa, men jag lovar ingenting...Nån som kan säga hur man gör när man tapetserar?

2011-11-23

Adventsfint hos barnen!

Vi har börjat plocka fram lite smått. Barnen har nu adventsljusstakar och oklädda granar! Resten av huset får vänta lite, vi måste städa...



2011-11-21

Vi har en plan!

Vad tror ni om det här?

Tisdag: Slipa dörrkarmar mm
Onsdag: Måla dörrkarmar mm
Torsdag: Måla dörrkarmar mm igen
Fredag: Förbereda för tapetsering
Lördag: Tapetsera
Efter jul: Slipa och måla trappen, lägga golv. Om vi inte lyckas hitta tid till det innan, men mitt förra inlägg gör ju att det känns lite svårt.

2011-11-20

Åh, vad vi är duktiga, Håkan och jag! Vi har faktiskt hunnit massor i helgen. Kan vi slipa och måla dörrkarmar eller vad det heter i veckan så borde vi kunna tapetsera till helgen. Golvet - tja, vi får väl se vad vi hinner med. Det är visst första advent i helgen också... Och vi måste ordna gran och mossa. Jag har inte tid, jag hinner inte med!!!
Helgen därpå ska vi fira Kalle och min storebror Pär och vi ska hälsa på hos Mathilda och köpa julklappar. Helgen efter det firar vi Elvira, har barnkalas och Söndax julfest. Helgen efter det är sista helgen före jul, då måste vi städa och laga julmat samt göra julkorven, om Ingalill och Stefan kan då.

Usch, nu känner jag mig jättestressad. Dessutom ska jag lära känna en ny grupp elever och lägga upp en planering för dem fram till jul. Och vi ska genomföra en uppgift och skriva om den till vår kurs, den ska vara klar den 12 december. Två dagars kurs i Stockholm ska jag också hinna med. Hjääääälp!

Oj, nu stressade jag upp mig. Jag hade tänkt skriva om helgens jobb. Här kommer i alla fall ett par bilder!


2011-11-19

Lite blandat!

I torsdags var det Pippi-dag på Oskars förskola. Oskar var utklädd till Kling, den långa polisen i Pippi Långstrump. Hur ska vi göra för att du ska bli lång? undrade jag. Oskars lösning var att gå på tå! Fast det gjorde han nog inte hela dan. Ser ni vad lång han är ;)


Så här ser det ut på Elviras dörr just nu. Vilka tonårsfasoner!


På förmiddagen idag lekte Elvira och Oskar doktor. Oskar fick vara patient och han fick en spruta i armhålan av doktor Elvira!


Vi har slitit hårt idag, Håkan och jag. Jag har bredspacklat tills jag höll på att bli tokig... Slätt blev det inte. Men förhoppningsvis blir det rätt ok när det är klart.

 

Ha en trevlig lördagkväll!

2011-11-18

Så blev det helg igen!

Veckorna går så otroligt fort, jag insåg just att jag inte bloggat på den här bloggen sen i söndags. Det har hänt lite den här veckan. Den största nyheten är väl att jag har blivit utlånad till en annan skola några veckor, ja, fram till jullovet. Det är inget som händer lärare särskilt ofta såvitt jag vet, men rektorerna såg ingen annan utväg än att göra så, de fick inte tag på någon annan.
Det känns lite konstigt, jag hade ju precis kommit tillbaka efter sjukskrivningen, men nu är det som det är. Fram till jul är jag klasslärare i en liten 4:a ca 1,5 mil hemifrån. Jag har hunnit jobba två dagar och det har varit bra dagar med härliga ungar. Men jag saknar förstås mina "gamla" elever. Det är jobbigt att jag inte hittar på skolan, inte vet var något finns och inte vet hur saker och ting brukar göras. Ja, och förstås att jag varken har smartboard eller inkopplad projektor i klassrummet. Men, men, det blir nog bra ändå.

I helgen SKA vi renovera hallen. Nu SKA det hända något. Är tanken. Vi vet bara inte riktigt hur vi ska göra. Snälla tomten, kom och hjälp oss!!! Eller kanske det vore bättre att be Martin Timell?

Två trötta barn har nu slocknat. Idag har Wilma och Tyra varit här och lekt, så både Elvira och Oskar var mycket nöjda med eftermiddagen.

Nu börjar det närma sig läggdags. Bäst att vara utvilad i morgon =)

2011-11-13

Fars dag och pepparkaksbak!

I morse gratulerade barnen sin Far på Fars dag. Han fick - helt oväntat och ovanligt - en "matbok", som Oskar sa. En kokbok alltså!


I kyrkan bjöd "godistanten" (Bitte på Godisakuten) på tårta. Oskar var gladare än han ser ut att vara på kortet!


Efter maten bakade vi pepparkakor! Ingalill kom hit och hjälpte till, hon och Oskar var ett bra team. Det fanns deg kvar, vi hade som tur var inte ätit upp all deg i förväg!


Lite senare på eftermiddagen åkte vi till mammaoch pappa och gratulerade min pappa på Fars Dag!

2011-11-12

Idag har vi bakat lussekatter! Oskar tyckte det var svårt att rulla ut degen, men var duktig på att forma den till lussekatter. Elvira är jätteduktig på att baka lussekatter och var till stor hjälp!



De här lussekatterna har barnen bakat! De fick som vanligt göra tre ovanliga lussekatter var. Det blev gubbar, bollar mm.


När vi var klara var vi naturligtvis tvungna att provsmaka de gula bullarna! Åh, vad goda de var!


2011-11-10

Pepparkaksdeg

Ikväll har barnen och jag gjort och ätit pepparkaksdeg. I helgen är det dags för pepparkaksbak!

2011-11-09

Julsånger och fika

Igår var jag på körövning med E-kören. Vi övade bland annat några Christmas Carols som vi ska sjunga på en julmarknad första advent. Det är så härligt med julsånger! Ding dong merrily on high, Deck the halls, We wish you a merry christmas och Joy to the world sjöng vi om jag minns rätt. Vi har bara en gång kvar att öva innan det är första advent. Det går fort nu!

Jag börjar nästan få lite julklappsångest, jag har nästan inte köpt en enda än och jag vet att den här tiden fram till jul kommer gå så fort och att det kommer att vara mycket inplanerat, födelsedagar, luciafiranden med mycket mera. För att inte tala om renoveringen av hallen, som måste bli klar innan jul. Hur ska det går till? Hjälp!!!

Idag har Elvira och Oskar lekt med Wilma och Tyra. Det var full fart och de hade jättekul. Camilla och jag hann prata lite och dricka lite kaffe mellan varven. Trevligt!

2011-11-05

Alla helgons dag, fortsättningen

På förmiddagen åkte vi till Askersund, hämtade Jossan, åkte till Zinkgruvan där vi lämnade Jossan och hämtade Mathilda. Sedan åkte vi till Motala och handlade och cachade! Här är barnen på väg till en cache i ett gammalt stenbrott i närheten av Markebäck.


När det började bli mörkt åkte vi till Skogskyrkogården där vi mötte upp mamma, mina bröder mfl. Vi gick en runda, njöt av åsynen av alla ljus i mörkret och stannade till vid gravar med särskild betydelse.


Bland annat stannade vi vid Håkans mormor och morfars grav. Vi hjälpte kusinerna Johan, Martina och Lovisa, som är i Sälen och jobbar, att tända ljus vid deras farmors grav.


Det är en fin tradition att gå och titta på ljusen på kyrkogården tycker jag, och extra roligt är det att göra det tillsammans med sina nära och kära. Saknade Syster Yster, som var i Sälen och därför för första gången inte var med.

Alla helgons dag

Alla helgons dag är en kristen högtid som firas till minne av kyrkans helgon. I Sverige är alla helgons dag en allmän helgdag som infaller lördagen mellan den 31 oktober och 6 november. Söndagen efter alla helgons dag är alla själars dag. Jag tror dock att de flesta som uppmärksammar denna dag inte tänker så mycket på helgon, utan på anhöriga som gått bort. Vi startade redan igår eftermiddag, med att tända ljus på Håkans pappas, farfars och farmors grav. Den var så fin redan innan vi kom dit, med vacker ljung och en vit lykta.



Sedan gick vi till minneslunden där vi tände ett ljus för Robban, barnens bonusfarfar. Eller som Oskar sa: Farmors kompis!


Kanske är det en bra dag att ge en extra kram till någon du tycker om?!

2011-11-04

Böcker i oktober

30/9 Mirakelkedjan av Michael Cordy
1/10 Fallhöjd av Nick Hornby
5/10 Systerskap av Katerina Janouch
9/10 Rekviem av Robyn Young
13/10 Revolt av Suzanne Collins
21/10 Domen av John Grisham
26?/10 Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda

Vad lite jag läser ibland! Endast 7 böcker under oktober. Men det är klart, jag läste en hel del kurslitteratur också. Det tar ju lite längre tid än att läsa skönlitteratur, i alla fall för mig.

Mirakelkedjan är ännu en bok om hemliga sällskap och katolicism, lite Dan Brown över den fast inte lika mycket skattjakt, om jag säger så. Den skrevs flera år före Da Vinci Coden, kanske jag ska tillägga. Ett hemligt brödrasällskap har fått en uppenbarelse om att Kristus finns ibland dem på jorden igen och letar efter honom. Till deras grupp hör också lönnmördare som sägs vara Guds hämnare. En vetenskapsman Dr Carter har gjort revolutionerande upptäckter inom genetiken och skulle kunna dechiffrera gudomlig DNA. Han vill också rädda livet på sin sjuka dotter. Brödraskapet är oeniga om han ska mördas för att han lägger sig i Guds verk eller om han ska förmås att hjälpa dem i jakten på Kristus. Spännande och intressant men som kristen har jag lite svårt för den där biten med kristna lönnmördare som mördar i Guds namn och också tanken på att Kristus skulle komma tillbaka i en helt annan gestalt, på ett annat sätt än vad som kan förväntas utifrån bibeln och med helt andra saker på sin agenda...

Fallhöjd handlar om fyra människor som alla har bestämt sig för att ta livet av sig genom att hoppa från ett och samma hustak en nyårsafton. De blir dock lite störda av varandras närvaro och istället hjälps de åt att hålla varandra vid liv ett tag till. Jag gillar Hornbys sätt att skriva och de udda människor som ofta förekommer i hans böcker, följdaktligen gillar jag även denna bok.

Systerskap är bok nummer 2 om barnmorskan Cecilia Lund. Jag har läst dem i fel ordning, vilket gör mig lite förrvirrad. Lite spänning, mycket tankar om livet som förälder.

Rekviem är fortsättningen på Brödraskapet och handlar om tempelriddare, påven, medeltida kungar och hemliga brödraskap. Den är lite torr men när man väl kommer in i den är den också spännande.

Revolt är tredje och sista boken i serien om Hungerspelen. Jag gillar serien, jag skrev mer om den förra månaden så där kan du läsa. Första boken är den bästa.

En dag när jag inte hade något att läsa fick jag blunda och säga nummer, sen räknade sig Mathilda fram till boken Domen av Grisham. En lyckträff, jag har läst den för länge sedan men kom inte alls ihåg den. Den handlar om en man som våldtar och mördar en kvinna och den påföljande rättegången samt tiden efter det.
Händelserna skildras av en journalist (inte en advokat som oftast annars är fallet i Grishams böcker) som tar över den lokala tidningen precis innan mordet. Välskriven, spännande och bra som alla Grishams böcker.

Slutligen Gavaldas bok, den andra bok jag läser av Gavalda. En lågmäld bok med ett sakta tempo, som tar tid att komma in i men som sedan fängslade mig helt. Stilen den är skriven på stör mig lite ibland, jag hänger inte alltid med. Den handlar om fyra ensamma människor och hur deras vägar korsas.

Till sist måste jag skriva att jag läser en bok om vikten av högläsning, hur den påverkar barns läsinlärning, ordförråd med mycket mera. Inga nyheter för mig, men ibland är det skönt att bli stärkt i det man gör och tror på. Så, läs för dina barn! Man kan börja redan när de är bebisar, ju tidigare desto bättre!

2011-11-03

Dagens undersökning

Elvira och jag åkte till sjukhuset efter lunch, hon med Emla-plåster i armvecken. På barnmottagningen satte de en infart ifall det skulle behövas. Det gick fort och vi var ute i god tid, så vi fick gå till lekterapin och leka en stund. Sedan var det dags för magnetkameraundersökningen. Elvira fick lägga sig på en bår/brits, hon fick hörselkåpor med musik hon valt själv och sedan drog de över ett galler över huvudet och kilade fast huvudet med kuddar så att hon skulle ligga stilla. Båren med Elvira på gled in i magnetkameran medan jag fick sitta bredvid, vid fotänden. Det började låta väldigt högt (tur att jag hade hörselkåpor) och efter en liten stund upptäckte jag att Elvira låg och grät. Undersökningen avbröts, vi pratade lite, hon lugnade ner sig och sen kunde vi göra större delen av undersökningen, fast med en liten paus efter varje del då vi kunde prata lite. Det tog knappt en timme. Vad undersökningen visar får vi veta om några dagar.


Efteråt gick vi och fikade och sedan åkte vi till Marieberg och gick en kort runda där, för att göra det hela till något positivt. Vi hade det riktigt mysigt!

Missa inte tävlingen på min julblogg om 18 flaskor Hammars julmust!
www.johannasjulblogg.blogspot.com

Magnetkamera-undersökning

Idag ska Elvira göra en magnetkamera-undersökning, eller magnetröntgen som man brukar kalla det trots att inga röntgenstrålar är inblandade. Läkarna ska utesluta att hennes dubbelseende beror på något i hjärnan. Vi lär väl inte få några besked  idag, men jag återkommer och berättar om undersökningen i eftermiddag/kväll förhoppningsvis.

Hjälp oss gärna att be att vi får veta vad dubbelseendet beror på och vad de kan göra åt det!