2015-07-03

Recept på saft

Idag ha jag tappat upp saft på flaskor. Jag kan inte se att jag har delat med mig av recepten tidigare (?) så här kommer de:

Flädersaft ca 2,5 dl

40 blomklasar
3 ekologiska citroner
2 liter kokande vatten
1 1/2 kg strösocker
50 g citronsyra

Skölj blomklasarna och lägg dem i en stor bunke. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Lägg citronskivorna på blommorna. Strö över citronsyran. Koka upp vatten och socker och häll över blommor och citroner. Täck över hinken/skålen och låt stå kallt i 4 dygn. Häll upp saften i en silduk och låt saften rinna av. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara svalt.

Jordgubb- och flädersaft, ca 5-6 liter 3 liter jordgubbar
30 fläderblomsklasar
3 ekologiska citroner
50 g citronsyra
3 liter vatten
3 kg strösocker
3 krm natriumbensoat

Mosa bären. Skölj blomklasarna och lägg dem och bärmoset i en stor bunke. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Lägg citronskivorna på blommorna/bärmoset. Strö över citronsyran. Koka upp vatten och socker. Lös natriumbensoatet i lite av den varma lagen och häll tillbaka det. Häll den heta lagen över blandningen i skålen. Täck över hinken/skålen och låt stå kallt i 4 dygn. Häll upp saften i en silduk och låt saften rinna av. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara svalt.

1 kommentar:

  1. Haha, vad lustigt, jag har funderat på att göra flädersaft för det verkar finnas en del häromkring... Men jag har inte så stora bunkar/kastruller så det får nog bli en mindre sats för min del.

    SvaraRadera